Sammen med Sulten og kokk Nils Flatmark har Matvett utviklet en ny menyserie spesielt tilpasset små og mellomstore serveringssteder. Målet er å bidra til bedre ressursutnyttelse og redusert matsvinn – samtidig som det skal være enkelt å planlegge, handle og lage god mat.
– Menyene er spesielt godt egnet for kantiner med lunsjservering, men kan også tilpasses mindre hoteller og restauranter, forklarer Anne-Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.
Våren 2025 ble menyene testet ut i et pilotprosjekt i Framo sine kantiner. Her serveres det daglig tallerkenretter og salatbuffet til ansatte, og kjøkkenteamene er allerede godt kjent for sitt engasjement for sunn mat og lavt matsvinn.
På Framo Flatøy møter vi kantineleder Tormod Daltveit, som tar oss med inn på kjøkkenet og viser frem utstyret han bruker til å måle matsvinn: en enkel kjøkkenvekt og et Excel-ark.
– Det trenger ikke være avansert for å fungere, sier Tormod. – Vi registrerer svinn daglig, ukentlig og månedlig, og bruker tallene aktivt i forbedringsarbeidet.
Gjennom prosjektet har Framo sine ansatte testet ut rettene på menyen, gjort mindre tilpasninger der det trengtes, og latt seg inspirere av nye råvarer og smakskombinasjoner.
– Ishavsrøye passet ikke vårt budsjett, så den ble byttet til ørret. Og en dag det stod grillet spisskål med crispy kikerter på menyen, erstattet vi kikertene med svinenakke i stedet – en råvare vi fikk til god pris fra Plateful, og som passet våre gjester bedre på en fredag, forteller Tormod.
Salatbaren bugner av fargerike og smakfulle retter, hvor mange av dem er basert på rester fra tidligere i uken. Det er et gjennomgående mål i alle Framo sine kantiner: Å bruke opp maten – og skape nye retter ut av det.
Selv om Framo allerede jobber systematisk med matsvinn, har prosjektet gitt ny inspirasjon.
– Vi har kanskje ikke sett store utslag i gram per gjest, men dette har vært et morsomt og lærerikt prosjekt for alle oss som jobber på kjøkkenet. Det har også skapt nysgjerrighet blant gjestene, sier Tormod.
Flere av rettene har vært så populære at ansatte har bedt om oppskriftene for å kunne lage dem hjemme.
Tore Sture, Head of Canteen Service hos Framo er svært fornøyd med prosjektet.
«Jeg ønsker å takke Matvett for initiativet, Nores for engasjement og en stor takk til Nils Flatmark, for flotte oppskrifter og bilder. Takk til alle ansatte, dette var kjekt. Vi har fått fokus på bærekraft og «kuttmatsvinn» i vår organisasjon, samtidig som vi selv er blitt inspirert. Variert, spennende og sunn mat er noe alle setter pris på. Veldig bra!» sier han.
Under Noresdagen møttes representanter fra Matvett, Nils Flatmark og alle Framo sine kantiner for å evaluere pilotprosjektet. Tilbakemeldingene tas nå med i arbeidet videre med å gjøre menyene tilgjengelige for flere.
– Dette er et viktig steg i arbeidet med å gjøre det enklere for mindre serveringssteder å jobbe strukturert og konkret med matsvinnsamtidig som de blir inspirert til å teste ut nye retter, sier Anne-Marie Schrøder.
Nils Flatmark, som er regjerende Nordisk Mester i kokkekunst er svært glad for å ha deltatt i dette prosjektet.
"Målet med dette prosjektet for meg var å bruke kunnskapenjeg innehar til å inspirere andre kjøkken til å redusere matsvinn og alltid lage helhetlige og gjennomtenkte menyer. I tillegg var det en tanke om å få gjestene til å spise mer grønt. Mange har kantinematen som sin eneste plass for måltid gjennom dagen og da er det utrolig viktig med et variert og næringsrikt tilbud", sier han.
Vil du vite mer om prosjektet med ukesmenyer, eller vil din bedrift få hjelp til å kutte matsvinn? Kontakt Malin Bech, Marked- og bærekraftsansvarlig i Nores.
Online varebestilling og varetelling
Bransjeledende avtaler ferdig forhandlet
Analyserer og effektiviserer dine innkjøpsrutiner
Regelmessige utbetalinger basert på avtale-lojalitet
Messer, turer, kurs, bransjetreff og digital læring
Miljøkrav til leverandører og verktøy for å minske matsvinn
Medlemmenes evalueringer, kvalitetsoppfatning og behov danner grunnlag for leverandørforhandlingene
Beställning och inventering av varor online
Marknadens bästa leverantörsavtal
Analyserer og effektiviserer dine innkjøpsrutiner
Regelmessige utbetalinger basert på avtale-lojalitet
Messer, turer, kurs, bransjetreff og digital læring
Miljøkrav til leverandører og verktøy for å minske matsvinn
Medlemmenes evalueringer, kvalitetsoppfatning og behov danner grunnlag for leverandørforhandlingene
Online varebestilling og varetelling
Bransjeledende avtaler ferdig forhandlet
Analyserer og effektiviserer dine innkjøpsrutiner
Regelmessige utbetalinger basert på avtale-lojalitet
Messer, turer, kurs, bransjetreff og digital læring
Miljøkrav til leverandører og verktøy for å minske matsvinn
Medlemmenes evalueringer, kvalitetsoppfatning og behov danner grunnlag for leverandørforhandlingene
Beställning och inventering av varor online
Marknadens bästa leverantörsavtal
Analyserer og effektiviserer dine innkjøpsrutiner
Regelmessige utbetalinger basert på avtale-lojalitet
Messer, turer, kurs, bransjetreff og digital læring
Miljøkrav til leverandører og verktøy for å minske matsvinn
Medlemmenes evalueringer, kvalitetsoppfatning og behov danner grunnlag for leverandørforhandlingene